Premi TONI COBOS 2024

Mira totes les propostes rebudes!
Un tastet de la cerimònia; espais i gent
Gravació Integral

Cerimònia de Lliurament Premi Toni Cobos 2024

Divendres 22 de novembre va tenir lloc al Museu Terracotta de La Bisbal d’Empordà la cerimònia de lliurament dels Premis Toni Cobos , que l’Associació GRETA va crear l’any 2019 per distingir les millors intervencions en el patrimoni arquitectònic tradicional.

Els Premis estan dedicats al paleta bisbalenc Toni Cobos, que va morir l’any 2015 i la primera edició dels Premis es va celebrar l’any 2019 a Sant Feliu de Guíxols. 

Varen intervenir a la cerimònia d’ahir el president de GRETA, Roger Biosca, la diputada de la Diputació de Girona Mònica Alcalà i l’alcalde de La Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio. 

Els responsables de la Comissió dels Premis, els arquitectes Pep Fortià i Olga Bas varen fer una presentació i varen introduir els membres del Jurat format per Carles Oliver, president, Anna Maria Puig, arqueòloga i Pep Brazó, constructor. 

Es varen premiar a la categoria A de Obres en el patrimoni amb el 1er Premi  ex aequo a l’actuació a l’edifici de les Adoberies de Vic, obra de les arquitectes Elisenda Foradada i Mireia Noguera, l’arquitecte tècnic Miquel Autet. La constructora és Vesta i el promotor l’Ajuntament de Vic. També va obtenir el 1er Premi ex aequo la intervenció al Molí de Son Pelat a Palma de Mallorca, obra de l’arquitecta Assumpció Carrió. Es va donar una menció d’honor a l’actuació a la casa de Sesga al Racó d’Ademús, País Valencià , obra dels arquitectes Fernando Vegas i Camilla Mileto. Va recollir el premi Salvador Tomàs, arquitecte tècnic de l’obra.

A la categoria B de Treballs de Recerca es varen premiar dues propostes. El Pla Especial dels Recs de Banyoles, obra dels arquitectes Josep Callís i Jeroni Moner, que va traspassar l’any 2019. Va recollir el premi en Josep Callís, la vídua de Jeroni Moner, Dolors Bramon i el batlle de les aigües de Banyoles, Albert Tubert. L’altre treball premiat va ser el treball “Rehabilitant el Cabanyal, València” presentat pels arquitectes Fernando Vegas i Camilla Mileto. Va recollir el premi David Morocho, arquitecte de l’equip redactor. 

La cerimònia va tenir l’acompanyament musical de Carles Sanjosé, músic bisbalenc que ha recuperat les tonades tradicionals i es va cloure amb uns tastets i vins al pati del Museu Tettacotta. 

 

 

Mira el Viatge del jurat· propostes premiades Categoria A

Propostes Premiades

A l’edició d’enguany s’hi han presentat 24 propostes a la categoria A i 6 a la categoria B.
D’aquestes, les propostes premiades son:

Categoria A: INTERVENCIÓ EN L'ARQUITECTURA TRADICIONAL

Menció d'Honor:  Restauració de casa vernacla a Sesga, El Racó d'Ademús, Pais Valencià

Camilla Mileto i Fernando Vegas, arquitectes; Salvador Tomás, arquitecte tècnic; Cosmin Gociu, constructor; Camilla Mileto i Fernando Vegas, promotors. 

1er Premi ex-aequo:  Rehabilitació de dos edificis a les Adoberies de Vic.
Elisenda Foradada i Mireia Noguera, arquitectes; Miquel Autet, arquitecte tècnic; Vesta Rehabilitación SL i Iker Oñate, constructor; Ajuntament de Vic, promotor. 

1er Premi ex-aequo:  Rehabilitació del molí de cal Tio de Son Pelat situat al Pla de Sant Jordi de Palma, a Mallorca. 
Assumpció Carrió, arquitecta; Lluís Oreja, arquitecte tècnic; Martí Cabot, constructor; Miquel Ramis (Es Moliner), restaurador de molins; Sebastià Serra, promotor.

Categoria B: INICIATIVES QUE POSIN EN VALOR L'ARQUITECTURA TRADICIONAL
1er Premi ex-aequo: Pla Especial dels Recs de Banyoles
Jeroni Moner (in memoriam) i Josep Callís, arquitectes; Ajuntament de Banyoles, promotor.

1er Premi ex-aequo: "Rehabilitant el Cabanyal” de València
Camilla Mileto i Fernando Vegas, arquitectes; Ajuntament de València, promotor. 

Vídeo Cerimònia: Menció d'honor- Categoria A

Camilla Mileto i Fernando Vegas, arquitectes; Salvador Tomás, arquitecte tècnic; Cosmin Gociu, constructor; Camilla Mileto i Fernando Vegas, promotors. 

El jurat valora la recerca i la recuperació de les tècniques constructives i els materials d’un habitatge del 1732, executat amb una estructura mixta de maçoneria de pedra, pilars, murs i paviments de guix, forjats tant de guix i fusta com de canyís i fusta, mitgeres de tàpia, etc. El jurat el considera com un projecte pilot per a la recuperació d’un ampli ventall de materials i sistemes constructius tradicionals. Aquestes bones pràctiques de rehabilitació esdevenen un material pedagògic de referència, i per aquest motiu se li atorga una menció especial d’honor.

 

Vídeo cerimònia: 1er premi ex-aequo-Categoria A

Elisenda Foradada i Mireia Noguera, arquitectes; Miquel Autet, arquitecte tècnic; Vesta Rehabilitación SL i Iker Oñate, constructor; Ajuntament de Vic, promotor. 

El jurat valora la recuperació de les dues adoberies, que foren adquirides per l’Ajuntament per a destinar-les a equipament públic i espais de cotreball, i que són les primeres en ser rehabilitades de les 18 existents. Es tracta d’uns edificis característics del paisatge de la vora del riu Mèder al pas per Vic, que varen estar a punt de desaparèixer per una planificació aprovada a finals del segle XX. Un moviment ciutadà -Plataforma Salvem les Adoberies- en va frenar l’enderroc, i, posteriorment, la Generalitat el va protegir com a bé etnològic amb la categoria BCIN (Bé cultural d’Interès Nacional), el primer de tots ells declarat a Catalunya.

També es valora l’actuació promoguda per l’Ajuntament i que dona resposta al moviment ciutadà, així com la qualitat del projecte, redactat i dirigit pels propis tècnics de l’Ajuntament de Vic, que des del compromís amb el seu servei públic han fet una feina excel·lent. Entre altres, han seguit els criteris de preservació del patrimoni, tot utilitzant els materials originals i respectant les tècniques constructives tradicionals: s'han mantingut les tipologies dels forjats, que s’han reforçat amb fusta quan eren de fusta i amb reforç metàl·lic i capa de compressió en el cas de bigues de formigó i revoltó ceràmic.

Es té en compte, especialment, la recuperació dels assecadors, de les baranes originals, de les fusteries, i la cura i el respecte cap als elements existents, en general, així com el doble tractament de les dues façanes corresponents als dos edificis (nº 2 i 4), en funció de les preexistències, tot recuperant el morter allà on hi havia la informació suficient, mitjançant un estudi estratigràfic, o consolidant el maó vist allà on no hi havia traces suficients. 

Extracte de la memòria: “Rehabilitació de dos edificis que tenen un gran pes històric i social. Formen part del barri històric de les Adoberies, testimoni de la gran industria pellaire que durant segles va ser el motor de la ciutat de Vic. El barri va estar a punt de desaparèixer per una planificació aprovada a finals del s. XX. Un moviment ciutadà va frenar-ne l’enderroc, i posteriorment la Generalitat el va protegir com a bé etnològic. S’ha mantingut el màxim tota la tectònica de l’edifici, recuperant, reutilitzant, restituint i actuant amb les noves intervencions amb el màxim respecte a cadascun dels elements.”

Vídeo cerimònia: 1er premi ex-aequo-Categoria A

Assumpció Carrió, arquitecta; Lluís Oreja, arquitecte tècnic; Martí Cabot, constructor; Miquel Ramis (Es Moliner), restaurador de molins; Sebastià Serra, promotor.

El jurat valora l’esforç per part de tots els agents implicats. 

En primer lloc, al propietari que, empès pel pagès que necessitava l’aigua per a regar, ha volgut recuperar la funció primigènia del molí. L’extracció de l’aigua per a ser utilitzada per al conreu, posa en valor la relació paisatgística entre la producció agrícola i aquesta “bomba d’extracció d’aigua que utilitza el vent com energia renovable”, alhora que manté la funció productiva d’aliment del sòl rústic. 

Seguidament, l’esforç de l’equip tècnic i els constructors i restauradors, per l’alineació amb l’objectiu anterior, i per realitzar les obres del molí, el safareig i l’antiga vaqueria mitjançant la recuperació de les tècniques tradicionals, tant a la part d’arquitectura -que recupera els murs i les escales de marès, els forjats de fusta i marès, els portellons de fusta, etc.-, com a la part d’enginyeria -que recupera la construcció original de la mecànica del molí, com l’envelador, la roda, la cua, el caixó, etc.-, i assolir així la màxima integració dels elements constructius, sense oblidar la recuperació de la mina d’aigua. 

Finalment, al Consell de Mallorca, per posar en marxa i aplicar la millora contínua dels mecanismes de les subvencions. El jurat considera que aquest exemple visibilitza el valor patrimonial d’aquests territoris plens de molins, i destaca la urgència de mantenir i millorar encara més les ajudes per a fomentar que els propietaris dels altres quasi 1.000 molins pendents de ser rehabilitats segueixin aquesta iniciativa.

Extracte de la memòria: “El molí de “Cal Tio de Son Pelat” és un molí de vent d’extracció d’aigua del Pla de Sant Jordi. Aquests molins serviren per a regar els conreus al voltant de la seva torre, el safareig i les construccions agràries necessàries per a l’explotació agrícola. Formaven un conjunt etnològic de primera categoria, juntament amb “ses cases”, un exemple d’arquitectura popular de l’illa de Mallorca. Aquesta estructura de molins i de síquies, per a transportar l’aigua per al regadiu, és visible en el paisatge. Provenen de la dessecació del Prat de Sant Jordi i arriben fins als nostres dies, molt malmesos per l’entrada del turisme al sector productiu de l’illa que, juntament amb l’especulació urbanística, destrueix dia a dia el passat agrícola i ramader dels voltants de la ciutat de Palma.”

Categoría B: Iniciatives que posin en valor l'arquitectura tradicional
1er Premi ex-aequo:
 Rehabilitant el Cabanyal de València

Vídeo cerimonia 1er Premi ExAequo

Camilla Mileto i Fernando Vegas, arquitectes; Ajuntament de València, promotor. 

El Jurat valora la iniciativa ciutadana que va impulsar la protecció i la conservació dels barris marítims valencians, i la publicació d’aquest llibre que dona a conèixer el barri i ressalta les seves característiques urbanístiques i arquitectòniques com a exemples d'habitar contemporani, on s'entrellacen valors materials, socials i culturals. 

Aquests poblats representen un patrimoni cultural, urbà i arquitectònic que encarna valors de sostenibilitat i resiliència essencials en la nostra societat actual, en línia amb les polítiques de la Unió Europea. A més, són reconeguts a nivell internacional per la seva resistència i participació ciutadana. 

El llibre convida a conèixer i apreciar un dels barris més extraordinaris de València, amb un ric patrimoni arquitectònic i una personalitat única. Presenta els seus episodis històrics destacats, urbanisme, evolució arquitectònica i ofereix idees, solucions i detalls per a la seva restauració i rehabilitació, amb exemples concrets en diversos habitatges d'aquests poblats marítims, i reflecteix intervencions obertes i inclusives realitzades en la zona.

Extracte de la memòria: “Aquest llibre tracta d'aproximar-se als poblats marítims del Canyamelar, El Cabanyal i El Cap de França de la ciutat de València des de diversos punts de vista que combinen la seva història més remota amb la seva història més recent; L'objectiu d'aquest llibre és donar a conèixer el barri i destacar les seves característiques urbanístiques i arquitectòniques a mode d'exemples de l'habitar contemporani, on els valors materials, socials i culturals s'entrellacen i donen forma al que avui dia es denomina sostenibilitat. 

El Canyamelar, El Cabanyal i El Cap de França constitueixen una mostra de patrimoni cultural, urbà i arquitectònic, que materialitza els valors de sostenibilitat (mediambiental, sociocultural i socioeconòmic) i de resiliència fonamentals en la societat actual, en sintonia amb les polítiques de la Unió Europea estableix. No sols això, aquest barri ha estat un exemple internacionalment conegut de la resistència i la participació ciutadana. Aquest llibre és una invitació a viure, entendre i sentir un dels barris més extraordinaris de la ciutat de València, que atresora un ric patrimoni arquitectònic i una personalitat única. El llibre pretén donar a conèixer i posar en valor aquesta essència mostrant els seus episodis històrics més destacats, el seu urbanisme i la seva evolució arquitectònica fins a l'actualitat. Al mateix temps, aporta idees, solucions i detalls constructius per a la seva restauració i rehabilitació, amb nombrosos exemples i conceptes materialitzats en diversos habitatges d'aquests poblats marítims, dins d'un enfocament obert i inclusiu que reflecteix aquestes intervencions escomeses.”

 

Categoría B: Iniciatives que posin en valor l'arquitectura tradicional
1er Premi ex-aequo:
 Pla Especial dels Recs de Banyoles

Vídeo cerimonia 1er Premi ExAequo

Jeroni Moner (in memoriam) i Josep Callís, arquitectes; Ajuntament de Banyoles, promotor. 

El jurat valora la iniciativa de l’Ajuntament de Banyoles, que promou un Pla Especial molt específic que respon a les particularitats hidràuliques i històriques del municipi.

El Pla visibilitza el paper de l’aigua com a element estructurador del teixit urbà de Banyoles des de fa més de 1.000 anys, i proposa línies d’actuació per a garantir-ne la conservació, la recuperació i la rehabilitació.

Si al 2007 el projecte d’espai públic al casc antic de Banyoles, de Josep Miàs i Gifré, va ser una primera passa per a visibilitzar aquest tret únic, el jurat espera que al 2024, mitjançant l’aprovació d’aquest Pla Especial el municipi disposi de les eines per a posar en valor, protegir i recuperar d’una manera més ferma i generalitzada aquests elements per a la resta de la ciutat. 

Els objectius del Pla consisteixen, entre altres, en “protegir els sistemes constructius, els edificis i elements; facilitar la seva recuperació i accessibilitat amb pautes i criteris d’intervenció; definir les bases per a la reordenació i sistematització de la xarxa; promoure un corredor biològic; i en definitiva, valorar la importància de l’aigua com a element escàs”.

En memòria de Jeroni Moner i Codina (1940-2021), coautor del projecte, qui havia rebut la Medalla d’Or de la ciutat el 2017.

Extracte de la memòria: “El Pla Especial dels Recs de Banyoles està promogut per l’Ajuntament de Banyoles, i és un pla molt específic que respon a les particularitats hidràuliques 

del municipi. Si el seu estany n’és l’element identitari, no ho hauria de ser menys la xarxa de recs que constitueix el seu desguàs conformat per una eficient i complexa obra de canalització amb aprofitament de l’aigua per a la indústria i el regadiu atès que formen part del mateix sistema hidràulic organitzat, probablement, abans de l’any mil. 

Amb aquest Pla Especial es vol definir les mesures de protecció urbanística i patrimonial d’aquests recs en els trams per on discorren seguint els següents objectius: Valorar la importància històrica dels recs i l’aigua com a element escàs, facilitar la seva recuperació i accessibilitat amb pautes i criteris d’intervenció, protegir els sistemes constructius, els edificis i elements, definir les bases per a la reordenació i sistematització de la xarxa, i promoure un corredor biològic.”

Organitza: