Paviment de còdols de riu

Els paviments de còdols de riu són molt freqüents en camins, places i patis, tan de pobles com de viles. És una manera relativament senzilla d’empedrar els carrers utilitzant les pedres a l’abast sense haver de carejar-les. Sinó es disposa de còdols de riu també serveixen les pedres de d’espedregar els camps i el temps ja s’encarrega d’anar-les polint.

El sistema es basa en col·locar les pedres de cantell, mol juntes, sobre un llit de terra i sorra compactada, sempre confinades per un marc o línia de pedres normalment més grans i sovint carejades que impedeixi el desplaçament dels còdols. Es sol rejuntar amb calç o fang per omplir els petits forats entre pedra i pedra i finalment  cal mullar el conjunt.

Moltes vegades es disposaven els còdols fent dibuixos o sanefes.

Aquests empedrats de peça petita tenen una rugositat que evita les patinades i això els fa especialment aptes per espais exteriors. També és un paviment òptim per exteriors per la seva capacitat drenant i per ser transpirable, permeten que la humitat del terreny s’evapori per les juntes, entre pedra i pedra.