XII Trobada de la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels Territoris de Parla Catalana
Dissabte 21 d'octubre vam fer la ponència d'obertura de l'àmbit 3 d'arquitectura tradicional
Aquesta edició de la trobada, organitzada per l'APSAT (Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional), va tenir lloc a Cadaqués, amb diverses activitats del 19 al 22 d'octubre. Les comunicacions de l'àmbit 3, centrat en l'arquitectura tradicional van tenir lloc la tarda del dissabte 21 d'octubre.
Amb la ponència Reflexions tot fent treball de camp de l'arquitectura a Cap de Creus, Olga Muñoz, arquitecta i Marta Puiguriguer, geòloga van obrir l'àmbit 3 de la trobada. La ponència analitza les característiques de l'arquitectura tradicional de Cap de Creus i com aquesta ve molt marcada per la geologia i les condicions climàtiques.
El Cap de Creus és un territori especialment rocós, l'erosió dels forts vents, la tramuntana, i els incendis reincidents l'han convertit en un territori magre, on no només manca l'aigua sinó també la terra, possiblement caldria buscar l'origen del procés d'erosió en el moment llunyà on va començar la seva desforestació.
Però dir rocós és un concepte molt vague, per entendre la seva arquitectura i el seu paisatge cal aprofundir en la seva geologia, geologia en alguns punts espectacular i especialment única.
Informació addicional