PRESENTACIÓ PREMIS D'ARQUITECTURA TRADICIONAL TONI COBOS

04/06/2018

Primer premi d'arquitectura centrat en l'arquitectura d'arrel anònima i popular.
Termini de presentació d'obres i iniciatives: dimecres 19 de setembre de 2018 a les 14:00h.

Aquest dilluns 4 de juny de 2018, al Cafè Le Bistrot de Girona, s’ha presentat la creació i primera convocatòria del Premis d’arquitectura tradicional Toni Cobos.

La novetat és que es tracta del primer premi d’arquitectura centrat en l’arquitectura d’arrel anònima i popular. El reconeixement d’obra s’adreça tant a arquitectes com a constructors i propietaris, i compta també amb una variant per honorar les iniciatives de divulgació i planejament urbanístic.

La Presentació ha anat a càrrec de Joaquim Nadal,director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, conseller de Política Territorial i Obres Públiques de 2003 a 2010 i alcalde de Girona de 1979 a 2002, entre d’altres càrrecs; Rosa M. Cànovas, arquitecta de l’ajuntament de Girona i presidenta de GRETA de 2011 a 2015; i Xavier Albertí, membre de la junta directiva actual de GRETA.

Entre els assistents, que vorejaven la trentena de persones, hi havia els presidents, sortint i l’entrant del COAC, Narcís Reverendo i Marc Riera, respectivament; de la junta del Col·legi d’aparelladors,l’Anabel Ros; el membrede la junta directiva de la UEC i de GRETA, Marc Darnés, també la  M. Àngels Armengol, cap d’administració de la UEC.  Per part de la Diputació de Girona, hem comptat amb la presència de l’arquitecte en cap de Monuments, Lluís Bayona; del departament de Cultura de la Generalitat,  l’Elsa Ibar, arquitecta Subdirectora general de Patrimoni arquitectònic, acompanyada per tècnics, arquitectes i arqueòlegs del departament de Cultura a Girona.

En la presentació, Joaquim Nadal ha fet un recorregut històric de la salvaguarda del patrimoni i de la conscienciació del seu valor com un fet bastant recent. Especialment l’habitatge domèstic anterior al segle S.XVI- XVII del que pràcticament no ens queda res (tot el patrimoni anterior a aquesta època és de caire militar o religiós, i si és civil, és un castell, però mai una casa de poble). Aquí és on es centra l’ activitat de GRETA i la voluntat d’aquests premis, posar en valor el patrimoni arquitectònic més anònim que de fet és on els nostres ancestres feien el dia a dia. Joaquim Nadal també ha remarcat la importància d’aquest premis com a complementaris als donats el passat divendres per part del COAC Girona: Mentre la figura de l’arquitecte ha emergit com autor, figura i responsable major de l’arquitectura icònica del nostres temps, el Premi Toni Cobos a obra en arquitectura tradicional reivindica l’obra com a resultat d’un treball d’equip, on el promotor, amb la seva sensibilitat i el constructor, amb el seu ofici, són tan importants i necessaris com els propis tècnics, per arribar a un bon resultat.

Rosa M. Cànovas per la seva part ha explicat als assistents la trajectòria de GRETA des de la seva gestació, moment en que ella era la presidenta de l’associació. Valorant que malgrat en un inici, ser pocs, van comptar sempre amb una bona rebuda i recolzament per part de les institucions, Diputació de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, COAC Demarcació de Girona, UEC i Col·legi d’Aparelladors de Girona.

Xavier Albertí ha explicat les bases del Premi i que porten el nom de Toni Cobos, com a sentit homenatge al membre de l’associació, constructor apassionat per l’arquitectura tradicional, que ens va deixar de forma sobtada el desembre del 2016.

 La presentació ha sigut notícia al Diari de Girona i a El Punt Avui.

1-2.jpg 2.jpg

 

Divendres 15 de Juny vam tornar a sortir al Diari de Girona en un artícle de Joaquim Nadal "L'arquitectura i el paisatge" on va parlar de GRETA i dels Premis Toni Cobos.

 

noticia-article-jnadal.jpg

 

Adjuntem el díptic informatiu amb les bases dels Premis i el Jurat - edició 2018 en PDF
També trobareu adjuntes les fitxes de participació a les dues categories:
                 Categoria A - OBRA
                 Categoria B - INICIATIVA

Els Premis d’Arquitectura Tradicional Toni Cobos neixen amb la voluntat de premiar les bones pràctiques en la intervenció en el patrimoni més feble i desprotegit, que respectin les característiques específiques de les preexistències, responent al mateix temps als reptes actuals.

Es pretén posar en valor les tècniques constructives tradicionals i els materials que han fet possible el patrimoni arquitectònic que conforma el nostre paisatge i els nostres pobles, així com els coneixements que són fruit de la transmissió de generació en generació, i el testimoni d’una manera de viure, d’una cultura i d’un territori.

Aquests premis es dediquen a la memòria de Toni Cobos, constructor apassionat per l’arquitectura tradicional, que ens va deixar de forma sobtada el desembre del 2016, marcant una forta petjada en la nostra Associació GRETA i en tots els qui varen treballar amb ell.

Toni Cobos creia en la importància de recuperar l’ofici, el saber fer, l’orgull i la dignitat que porta la feina ben feta, treballant dia a dia en la recerca dels coneixements seculars que hem perdut: les tècniques constructives i els materials tradicionals, la terra, la pedra, la calç, el guix, la ceràmica, la fusta, el ferro, etc. Ell posava tota l’energia en aprendre i transmetre generosament qualsevol coneixement que pogués ajudar a fer una construcció més respectuosa i sostenible amb el nostre patrimoni i la nostra societat.