Mòdul 4. Fusta, ferro, vidre i condicionament tèrmic

17/08/2022

El pròxim dissabte 24 de setembre comencem el mòdul de Fusta, ferro, vidre i condicionament tèrmic del Curs de Mestratge en Construcció Tradicional.


En aquesta ja serà la 5a edició del mòdul de fusta amb la UEC (Unió d'Empresaris de la Construcció).

Començarem el mòdul amb en Marc Garfella, enginyer forestal, que ens explicarà la gestió forestal dels boscos. En Carles Labèrnia, arquitecte tècnic i professor de materials de la Universitat de Lleida, ens explicarà les diferents espècies i propietats, els agents degradadors de la fusta, com fer una diagnosi i els tractaments possibles, així com exemples d'intervencions per resoldre patologies. Amb en Max Rutgers, compagnon, aprendrem sobre la formació i el treball artesà dels constructors d'estructures de fusta i farem un taller d'encaixos de fusta, i amb en Gabor Bouman, arquitecte i fuster, entendrem els conceptes bàsics del disseny i la construcció d'estructures de fusta massissa i visitarem una rehabilitació bioclimàtica d'un taller i d'una estructura de fusta.

Anirem un cap de setmana al Pallars Sobirà, on, de la mà de Josep Bunyesc, doctor en arquitectura sostenible i economia d'energia i l'hàbitat en zones de muntanya, visitarem l'antiga fàbrica de ciment a la Pobla de Segur i diferents habitatges rehabilitats, també veurem com intervenir en l'arquitectura tradicional de muntanya visitant la borda de Llosaus a Ginestarre. A més a més, farem una visita a les instal·lacions de Fustes Sebastià, a Rialp, acompanyats per Sergi Sebastià.

L'Oriol Roselló ens explicarà l'ús de fibres vegetals aplicades a l'arquitectura, tot mostrant exemples de tècniques de cistelleria en arquitectura contemporània. Amb la Magda i en Josep Mercader, de Tramats, veurem exemples de l'ofici de cisteller en obra construida, i farem un taller pràctic d'entramas vegetals amb canya i vímet. Visitarem el bloc 6x6 a Girona acompanyats per Ramon Bosch i Bet Capdeferro, arquitectes de l'obra.

L'Anna Santolaria, conservadora-restauradora de vitralls, ens explicarà la fabricació del vidre al llarg de la història i ens ensenyarà exemples de restauració de vitralls. Amb ella visitarem el vitrall medieval recentment descobert a la Catedral de Girona, així com la taula de vitraller, també farem una visita al taller de vitralls Can Pinyonarie. Amb en Pep Aymerich, fuster i artista, veurem com s'enllacen artesania i art, i com restaurar fusteries tradicionals de fusta. En Raül Herrera, de Fusteria Agustí i Fill ens explicarà les fusteries de fusta, tractaments i manteniment, així com aquestes poden complir dels requeriments actuals tèrmics i acústics del CTE. Finalment, visitarem el taller dels forjadors de Ferrocalent, Oriol i Núria, allà ens explicaran com és l'ofici de forjador, les diferents tècniques de treball del ferro i el seu manteniment.