Masia, rehabilitació conscient: visita tècnica a la masia Els Segalars

12/04/2023

Sant Miquel de Campmajor, 22 març i 10 maig 2023


Juntament amb l'Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona i l'Escola Politècnica Superior de la UdG vam organitzar, en el marc de la Setmana de l'Arquitectura i la Construcció, una visita tècnica a la masia Els Segalars de Sant Miquel de Campmajor, on es va explicar com es poden compatibilitzar les propostes de rehabilitació i les actuacions de millora energètica amb la preservació del patrimoni per saber quines són les intervencions de millora més adequades i respectuoses en el cas de les masies.

Gràcies a la bona rebuda que ha tingut la jornada, estem treballant per poder-la repetir per tots els que heu quedat fora.

La jornada es repetirà el 10 de maig de 2023.

Entitats organitzadores:
COAC Demarcació de Girona
ObRE
GRETA
Escola Politècnica Superior UdG

Inscripcions:
Jornada gratuïta. Places limitades. Inscripcions per rigorós ordre.

Punt de trobada:
A les 9.30 h a l’aparcament de la zona urbana de Sant Miquel de Campmajor. 

Més informació i inscripcions:
https://www.arquitectes.cat/ca/masia-rehabilitacio-conscient-visita-tecnica-la-masia-els-segalars

PROGRAMA DE LA VISITA
9.30 h.- Trobada a l’aparcament de la zona urbana de Sant Miquel de Campmajor. Recorregut fins a la masia
9.45 h.- Benvinguda i presentació de la jornada a la masia Els Segalars.
A càrrec Olga Bas, arquitecta i vocal de la Junta Directiva de l’Associació Greta
10.00 h.- Rehabilitació conscient: millores energètiques
A càrrec d'Isabel Granell, arquitecte i directora de l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana
10.30 h.- La Masia, lògica constructiva i intervencions de millora
A càrrec d'Olga Muñoz, arquitecte i directora de l’Associació Greta
12.30 h.- Comiat de la Jornada

L’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona, l’Associació GRETA i l’Escola Politècnica Superior de la UdG organitzen pel dimecres 22 de març, de 9.30 a 12.30 h, en el marc de la Setmana de l’Arquitectura i la Construcció de la Universitat de Girona, una visita tècnica a la masia Els Segalars de Sant Miquel de Campmajor on es durà a terme la jornada ‘Masia, Rehabilitació conscient. Millores energètiques i de confort compatibles amb la preservació del patrimoni’

Sobre el terreny, s’explicarà com es poden compatibilitzar les propostes de rehabilitació i les actuacions de millora energètica amb la preservació del patrimoni per saber quines són les intervencions de millora més adequades i respectuoses en el cas de les masies. 

Després d'una benvinguda i presentació de la jornada, es procedirà a explicar el concepte de Rehabilitació Conscient, que implica intervencions que van més enllà de solucions cosmètiques i que comporten actuacions profundes que tenen com a finalitat millorar la vida de les persones i el medi ambient. 

Posteriorment, es farà una aproximació a la masia per explicar els conceptes bàsics: la seva relació amb el territori, com s’utilitzava i quins són els materials i les tècniques constructives que componen aquest patrimoni. És indispensable conèixer la seva lògica constructiva per poder-hi intervenir de manera respectuosa i eficient. 

Amb l'exemple in situ de la masia Els Segalars, s'explicarà quines són les seves característiques principals, els sistemes constructius, els materials usats i els conflictes a abordar. Així mateix, es parlarà de quines podrien ser les propostes d’intervenció i de millora més adequades i respectuoses en el cas de les masies, dintre del concepte de rehabilitació conscient -en especial de la rehabilitació energètica-. Per tant, com es poden compatibilitzar les intervencions necessàries per millorar el nostre edifici amb la preservació i respecte per la masia

A cada racó del territori trobem masies, arquitectura que sentim com a pròpia i que representa el nostre patrimoni anònim. Tots tenim al cap quines són les seves característiques més representatives: grans volums compactes amb diferent jerarquia, connexió amb l’entorn, predominança del ple sobre el buit, cobertes inclinades amb teula àrab, murs gruixuts de pedra, sostres de volta o bigues de fusta... Edificis que han anat construint-se lentament, adaptant-se als canvis fruit de la necessitat, la majoria de les vegades amb molt pocs recursos i molt d’enginy. 

Actualment, l’estat d’aquestes edificacions és variable... algunes d’elles es troben completament reformades amb uns estàndards de confort suficients; en d’altres caldria alguna actualització, i moltes d’elles, malauradament, no es poden habitar pel seu estat, que de vegades, és fins i tot de ruïna. Per tal d’evitar la pèrdua del nostre patrimoni, és imprescindible facilitar i fomentar actuacions de rehabilitació i recuperació de les masies. Així i tot, per aconseguir que el resultat de la intervenció sigui respectuós i posi en valor el patrimoni, és indispensable entendre i difondre què és una masia i com funciona

Ens calen rehabilitacions conscients, que implica anar més enllà d’intervencions cosmètiques i estètiques, i proposar actuacions que millorin la vida de les persones i el medi ambient, i que, per tant, comportin millores energètiques, d’accessibilitat, socials, econòmiques, etc. Darrerament, especialment amb l’aparició d’ajuts públics, s’està posant molt d’èmfasi en la necessitat de realitzar millores energètiques als edificis per tal que siguin més eficients, redueixin el seu consum i emissions, i, per tant, ajudin en la millora del medi ambient i el confort de les persones. 

Per tant, per una banda, hi ha la necessitat de rehabilitar i intervenir en les edificacions, especialment per implementar millores energètiques, i per altra, ens trobem amb masies l’arquitectura i valors de les quals cal preservar i protegir. En aquest sentit, és possible que moltes de les solucions i intervencions que funcionen per altre tipus d’edificacions més contemporànies s’hagin de substituir o adaptar en el cas de les masies.  

  • foto jornada