Jornada DESPOBLAMENT RURAL I CRISI DE L'HABITATGE, un patrimoni en desús

10/11/2021

La jornada tindrà lloc el 24 de novembre a la seu del COAC de Girona


Un gran mas buit amb la coberta esventrada i enrunant-se fins a quedar engolit per la vegetació.
Dins d’un poble, al nucli històric, ara es buida una casa, ara una altra, el petit comerç tanca, i poc a poc tot el carrer va perdent vida. Un poble en algun lloc allunyat de les grans comunicacions perd població, es tanca l’escola, alguns habitants només hi viuen a l’estiu i finalment no hi viu ningú, el poble s’abandona inexorablement. Són tres exemples que tots coneixem, d’escales i amb conseqüències diferents, però en tots hi ha un element comú: edificis amb valor patrimonial i històric que havien acollit durant anys o segles famílies senceres, són abandonats.

En el mateix moment que les cases cauen i els pobles moren, les urbanitzacions i els blocs de pisos proliferen i s’expandeixen, el preu de l’habitatge s’enfila i escassegen les possibilitats de tenir una llar dignaCom pot ser que convisquin aquests dos fenòmens al mateix temps? Podem buscar culpables: els propietaris, les institucions, les normatives, el cost de les rehabilitacions, la falta d’infraestructures, etc. Segurament, les causes són múltiples, però caldria preguntar-nos quina mena de societat permet que això passi?

Abans de res ens cal saber quin és l’estat de la qüestió, de quantes llars estem parlant? On es troben? Quines són les raons dels seus propietaris per no posar-les a disposició? Podrien les institucions crear unes condicions més favorables a l’ús i cura d’aquests edificis? Quina hauria de ser l’estratègia política per, almenys, canviar la tendència? Hi ha exemples d’iniciatives que ens puguin aportar solucions? Quina és la percepció que té el ciutadà d’aquests edificis per no imaginar-los com el lloc on voldria viure?

Aquesta jornada volem que sigui la primera de les que vindran per reflexionar sobre aquesta gran contradicció. Es vol crear aquest espai de debat i diàleg des d’una perspectiva en positiu, amb l’aportació d’exemples, mirades i estratègies creatives i encoratjadores. 

 

Jornada organitzada conjuntament entre GRETA, COAC Girona, ObRE i AADIPA.

La jornada, al matí intercala píndoles curtes amb dues ponències més extenses i a la tarda la taula rodona i una ponència final.

Els ponents seran Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral de la Generalitat de Catalunya; Estel Jou, arquitecta d'un dos arquitectura; i el M. Hble. Sr. Joaquim Torra, president de la Generalitat de Catalunya entre 2018 i 2020. Les quatre píndoles, de caire més dinàmic i amb exemples reals ens parlaran de la recuperació d'un poble (reviuresolanell), d’un mas amb valor patrimonial en procés de degradació (Mas del Sol), la proposta creativa de creació d’un festival d’art mural per evitar l’abandonament d’un poble (Festival GarGar Penelles) i de la recuperació de masies amb la masoveria (projecte Brigel). La taula rodona, moderada per Cristina Andreu, directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya a les comarques gironines entre 2006 i 2011, comptarà amb Albert Alins, Estel Jou, Marta Lloret, tècnica en patrimoni que gestiona el perfil Caçadora de masies a Instagram, i Oriol Serra, alcalde de Sant Miquel de Campmajor i membre del consell directiu de l'Associació de Micropobles de Catalunya.

Data: dimecres 24 de novembre de 2021 de 9:30 a 13:35 i de 16:00 a 18:15
Lloc: sala Rafael Masó de la demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Plaça de la Catedral, 8, 17004 Girona
Programa: veure document adjunt
Assistència: presencial amb inscripció prèvia i telemàtica
Inscripcions:
CLICAR
Més informació: CLICAR

Vídeos de la jornada: CLICAR


El projecte està cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona.

Informació addicional